Programul COMPACT

Programul Compact reprezintă un program de asistenţă, care a fost oferit Republicii Moldova de către Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului (CPM) și a fost implementat cu succes în perioada anilor 2010-2015 de Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova). Instituţie publică FPM Moldova a fost creată de Guvernul Republicii Moldova pentru a asigura realizarea eficientă a Acordului „Compact” semnat pe 24 ianuarie 2010 cu Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Acordul semnat a prevăzut implementarea în perioada 2010-2015 a Programului Compact, prin investiții în tranziția la agricultura performantă și îmbunătățirea infrastructurii drumurilor din Republica Moldova cu scopul de a contribui la creșterea economică și reducerea sărăciei. Obiectivul Programului a fost centrat pe contribuția în creșterea veniturilor populației prin sporirea productivităţi agricole şi ameliorarea accesului la pieţe şi servicii. Valoarea Programului a fost de circa 262 milioane de dolari SUA, acordaţi în formă de ajutor nerambursabil.

Programul a inclus două proiecte distincte:

Proiectul Reabilitarea Drumului (RD), în cadrul căruia s-au desfășurat activități de reabilitare a drumurilor în partea de nord-est a Republicii Moldova;  

Proiectul Tranziția la Agricultura Performantă (TAP), proiect ce a vizat activități de promovare a tranziţiei la agricultura performantă prin reconstrucția sistemelor de irigare, reformarea sectorului de irigare, facilitarea accesului la finanţare în agricultură şi creşterea vânzărilor produselor de valoare înaltă.

Pentru a atinge obiectivele menţionate, Proiectul TAP a fost structurat în patru activităţi principale:

  • Reabilitarea Sistemelor Centralizate de Irigare
  • Reforma Sectorului de Irigare
  • Acces la Finanţare în Agricultură
  • Creşterea Vânzărilor în Agricultura Performantă

Activităţile Proiectului TAP s-au axat pe comunităţile amplasate în apropierea a două râuri mari - Prutul la Vest şi Nistrul la Est, dar şi pe regiunile care au acces la apă pentru irigare şi fac agricultură performantă.

Conform estimărilor Corporaţiei Provocările Mileniului, de Proiectul TAP, inclusiv datorită programului de creditare al acestuia, vor beneficia în următorii ani 29.000 de gospodării casnice, exploatații agricole şi acţionarii lor, angajaţii întreprinderilor agricole care îşi desfăşoară activitatea în zonele sistemelor centralizate de irigare reabilitate, producătorii care cultivă sau intenţionează să cultive produse de valoare înaltă şi/sau întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea sau intenţionează să devină parte a lanţului valoric al agriculturii performante.

În rezultatul implementării proiectelor în cadrul programului Compact în Moldova au fost reabilitate la cel mai înalt nivel 96 km de drum, care la moment este utilizat de mai bine de 300 mii de cetățeni ai țării noastre. În afară de aceasta au fost reabilitate integral 10 sisteme de irigare menite să aprovizioneze cu apă peste 13500 ha de plantații agricole în diferite raioane ale țării.

Citește

Vis realizat de creștere a legumelor în sere moderne datorită mijloacelor financiare ale Programului Compact În apropiere de Chișinău, soții Mihail și Ludmila Croitoru împreună cu cei trei copii și familiile lor au pus pe roate o afacere de succes în agricultură, cultivând legu... Încurajați de siguranța accesului la apă pentru irigare de la SCI „Puhăceni”, agricultorii își extind afacerile În satul Puhăceni, Anenii Noi, familia lui Eugeniu Petrov - tatăl împreună cu cei trei feciori muncesc cot la cot pentru a-și dezvolta afacerea în agricultură. Familia gestionea... Istoria tânărului care a mobilizat agricultorii din Varnița să preia în gestiune infrastructura de irigare Dorin Jardețki este un tânăr de 29 de ani din localitatea Varnița, raionul Anenii Noi pentru care agricultura nu este doar o afacere, ci un stil de viață. După cum afirmă dumnealui, a fos...