Caisele cultivate de un producător din Orhei, în drum spre piețele din Europa

Există anumite persoane pentru care îndeplinirea unui scop înseamnă stabilirea altor noi obiective. Din această categorie face parte și producătorul agricol Petru Maler, membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din Orhei, „Jorile”. Pe lângă livezile de vișin, cireșe, prun, măr pe care le deține, acum trei ani dumnealui a înființat și o livadă de 10 hectare de caise, iar luna acesta a cules prima roadă.


Agricultura este domeniul care îi permite lui Petru Maler să experimenteze cel mai mult. A optat pentru livada de caise din dorința de a încerca ceva nou și afla cât de profitabile sunt asemenea fructe pe piață. „O decizie bună luată la timp” – consideră acum antreprenorul, ținând cont că produsele urmează să ajungă zilele acestea pe piața de desfacere din Europa. În momentul vizitei, caisele erau sortate și duse la frigider, unde urmau să fie răcite timp de câteva zile, iar ulterior transportate și livrate în Polonia.

„Piața din Europa nu este ușor de pătruns, dar nu e nici imposibil. Dacă fructele au calibrul și calitatea necesară, plus un gust bun, acestea pot ajunge acolo unde ne dorim”, a menționat protagonistul istoriei noastre.

Anul acesta agricultorul a reușit să obțină o recoltă de 4 tone de caise la hectar. „Ținând cont că e prima roadă, rezultatul este pe măsura așteptărilor. În vreo doi – trei ani sigur o să ajungem și la o recoltă de peste 20  tone la hectar.”, a afirmat domnul Maler.

Totuși, curajul, ambiția și perseverența care îl caracterizează nu ar fi fost îndeajuns dacă nu exista accesul la irigare. Odată cu reabilitarea sistemului centralizat de irigare (SCI) „Jora de Jos”, prin intermediul programului Compact, producătorii din zonă nu se mai roagă de ploaie la fiecare an secetos. Chiar dacă vara aceasta a venit la pachet cu precipitații frecvente și abundente, Petru Maler oricum a irigat.

„În acest sezon am folosit aproximativ 70 mii metri cubi de apă pentru irigare. Ploaia e binevenită, dar nu înlocuiește irigarea, care este necesară pentru toate culturile agricole. Doar astfel putem ajunge la produse de calitate, criteriu ce dictează prețurile la vânzare”, a relevat Petru Maler.

Întrebat dacă s-a ciocnit cu problema supraproducției pe piață, de care se plâng la moment mulți agricultori, antreprenorul a menționat că o analiză minuțioasă a pieței de rând cu un plan bine pus la punct te scutește de o asemenea dilemă. Nici la capitolul forței de muncă dumnealui nu întâmpină greutăți. Cu peste 40 de angajați permanenți plus sezonieri, se realizează fără dificultăți procesele agricole precum culesul, sortarea, ambalarea și altele.  

În total Petru Maler gestionează mai mult de 400 hectare de terenuri agricole în aria de deservire a SCI „Jora de Jos”. S-ar părea că timpul liber este un adevărat lux pentru producător, însă potrivit dumnealui, lucrurile nu stau chiar așa. Antreprenorul spune că le reușește pe toate, inclusiv să combine viața pe câmp cu cea din familie și să urmeze și alte pasiuni, iar secretul constă în organizarea eficientă a activităților și delegarea responsabilităților.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.