FDD Moldova continuă procesul de achiziții pentru îmbunătățirea infrastructurii de irigare a trei SCI

Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) desfășoară procesele de achiziții a lucrărilor pentru încă trei Sisteme Centralizate de Irigare (SCI) - SCI „Holercani”, SCI „Blindești” și SCI „Varnița”. În acest sens, membrii Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) „Holercani-Ustia” urmează să beneficieze de renovarea clădirilor stațiilor de pompare, agricultorii din aria de deservire a SCI „Blindești” vor avea parte de lucrări de extindere a rețelei de irigare, iar membrii AUAI „Varnița” vor primi suport în vederea reabilitării infrastructurii de irigare. 

Concursurile au fost lansate în urma aprobării de către Comitetul Executiv al FDD Moldova a propunerilor de investiții pentru îmbunătățirea funcționării SCI, depuse de către opt AUAI. Proiectele vor fi implementate pe parcursul anilor 2020-2021.

Starea deplorabilă a clădirilor stațiilor de pompare din cadrul SCI „Holercani” creează condiții nefavorabile atât pentru funcționarea echipamentului electromecanic, cât și pentru activitatea de zi cu zi a personalului implicat în procesul de exploatare și operare a stațiilor. Astfel, pentru a oferi angajaților condiții sigure de muncă, dar și protecție echipamentelor pentru o utilizare îndelungată,  urmează să se desfășoare lucrări de renovare ce cuprind, în mod special, reparația acoperișurilor și geamurilor clădirilor stațiile de pompare SP-1, SP-2 și S-3.

Cu referință la SCI „Blindești”, reabilitat în timpul programului Compact, lucrările de extindere a rețelei de irigare și instalare a hidranților vor permite lărgirea ariei de deservire a SCI, contribuind la sporirea numărului de utilizatori și, prin urmare, la creșterea afacerilor agricole din zonă.

Pentru acces îmbunătățit la sursa de apă pentru irigare, dar și reducerea cheltuielilor pentru întreținerea sistemului, producătorii agricoli din aria de deservire a SCI „Varnița” vor beneficia de lucrări de reconstrucție a prizei de apă de la Stația de Pompare „Varnița-12” și reabilitarea bazinului de acumulare de la Stația de Pompare „Varnița-14”. În cadrul propunerii de investiții depusă de către AUAI „Varnița” se subliniază faptul că în rezultatul implementării proiectului investițional vor beneficia cei 15 membri ai asociației care gestionează circa 530 hectare de teren agricol.

Astfel, FDD Moldova invită companiile interesate să se familiarizeze privind condițiile concursurilor anunțate, accesând  linkul: http://sda.gov.md/ro/Procurements.html.

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.