Extinderea infrastructurii de irigare

După finalizarea perioadei de implementare a Programului Compact, entitatea succesoare - FDD Moldova, asigură durabilitatea investițiilor în infrastructura de irigare prin dezvoltarea în continuare a condițiilor ce permit și încurajează procesul de tranziție la agricultura performantă. Avînd în vedere că reabilitarea celor 10 sisteme de irigare în cadrul Programului Compact, a fost o premieră pentru Republica Moldova, asigurarea sustenabilității investițiilor realizate a devenit unul din obiectivele prioritare pentru FDD Moldova. Acest obiectiv este prezent și în activitate de extindere a infrastructurii de irigare.

Activitatea de extindere a infrastructurii de irigare se va axa, în principal, pe nevoia percepută de asigurare a funcționării Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) și acordarea suportului Agenției Apele Moldovei, care în final, va asigura sustenabilitatea sistemelor de irigare reabilitate.

FDD Moldova va susține AUAI și Agenția Apele Moldovei în stabilirea unor practici de exploatare și întreținere a sistemelor de irigare, în special la etapa în primul an de funcționare a acestora, precum acordarea de asistență în perioada de notificare a defectelor.

Suplimentar, FDD Moldova își propune să extindă infrastructura de irigare, prin reabilitarea a cel puțin unui modul adițional în cadrul SCI Chircani-Zîrnești. Mai mult, FDD Moldova va continua să investească eforturi în identificarea opțiunilor pentru reabilitarea sistemului de drenaj în cadrul SCI Cahul, care a fost inclusă inițial pentru a fi reabilitată în cadrul Programului Compact. Complexitatea acestor lucrări va fi determinată în cadrul unui studiu de fezabilitate pe care îl va desfășura FDD Moldova. Acest studiu își propune să identifice factorii (tehnici, economici, sociali și de mediu) ce vor influența procesul de exploatare și întreținere, precum și potențialul de menținere a durabilității sistemului de drenaj propus pentru reabilitare, sau alte alternative de dezvoltare a regiunii.

Citește

Proiectul „Tranziția la Agricultura Performantă” după VI ani de la implementare: Rezultate și lecții învățate Miercuri, 1 februarie 2023, la Chișinău a avut loc evenimentul public de prezentare a rezultatelor evaluării finale a proiectului „Tranziția la Agricultura Performantă” din cadrul pro... FDD Moldova: Primul seminar practic desfășurat pentru AUAI în 2023 Astăzi, 19 ianuarie 2023, Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) a organizat și desfășurat primul seminar de instruire din acest an, în format on-line, cu Asociațiile Utilizat... Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații s-au întrunit pentru a face totalurile preliminare a rezultatelor sezonului de irigare 2022 În data de 30 noiembrie 2022, Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) a desfășurat o ședință de lucru cu managementul Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUA...