Extinderea infrastructurii de irigare

După finalizarea perioadei de implementare a Programului Compact, entitatea succesoare - FDD Moldova, asigură durabilitatea investițiilor în infrastructura de irigare prin dezvoltarea în continuare a condițiilor ce permit și încurajează procesul de tranziție la agricultura performantă. Avînd în vedere că reabilitarea celor 10 sisteme de irigare în cadrul Programului Compact, a fost o premieră pentru Republica Moldova, asigurarea sustenabilității investițiilor realizate a devenit unul din obiectivele prioritare pentru FDD Moldova. Acest obiectiv este prezent și în activitate de extindere a infrastructurii de irigare.

Activitatea de extindere a infrastructurii de irigare se va axa, în principal, pe nevoia percepută de asigurare a funcționării Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) și acordarea suportului Agenției Apele Moldovei, care în final, va asigura sustenabilitatea sistemelor de irigare reabilitate.

FDD Moldova va susține AUAI și Agenția Apele Moldovei în stabilirea unor practici de exploatare și întreținere a sistemelor de irigare, în special la etapa în primul an de funcționare a acestora, precum acordarea de asistență în perioada de notificare a defectelor.

Suplimentar, FDD Moldova își propune să extindă infrastructura de irigare, prin reabilitarea a cel puțin unui modul adițional în cadrul SCI Chircani-Zîrnești. Mai mult, FDD Moldova va continua să investească eforturi în identificarea opțiunilor pentru reabilitarea sistemului de drenaj în cadrul SCI Cahul, care a fost inclusă inițial pentru a fi reabilitată în cadrul Programului Compact. Complexitatea acestor lucrări va fi determinată în cadrul unui studiu de fezabilitate pe care îl va desfășura FDD Moldova. Acest studiu își propune să identifice factorii (tehnici, economici, sociali și de mediu) ce vor influența procesul de exploatare și întreținere, precum și potențialul de menținere a durabilității sistemului de drenaj propus pentru reabilitare, sau alte alternative de dezvoltare a regiunii.

Citește

Legumicultura și serviciile de catering îmbinate într-o afacere de succes în aria sistemului de irigare Puhăceni Cum să îmbini meseria de bucătar și pasiunea pentru agricultură într-o afacere de succes am aflat de la soții Nicolae și Ana Petrov din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi. Tân... O familie din Gura Bîcului a făcut din legumicultură o mică afacere datorită oportunităților de irigare din zonă În satul Gura Bîcului din Anenii Noi, recunoscut pentru tradiția de a cultiva legume, am aflat povestea unei familii de agricultori care respectă obiceiul locurilor și au transformat pa... FDD Moldova continuă procesul de achiziții pentru îmbunătățirea infrastructurii de irigare a trei SCI Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) desfășoară procesele de achiziții a lucrărilor pentru încă trei Sisteme Centralizate de Irigare (SCI) - SCI „Holercani”, SC...