Sâmbătă, 12 noiembrie curent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), dl Vladimir Bolea, împreună cu alți reprezentanți din minister, conducerea și experți ai Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova), au întreprins o vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă.
Scopul deplasării a fost de a analiza starea sistemelor centralizate de irigare (SCI), care au fost subiect al studiilor de fezabilitate anterioare și la moment se află în gestiunea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații (AUAI). De asemenea, s-a optat pentru sistemele în care membrii asociațiilor au contribuit, în ultimii ani, inclusiv prin investiții proprii, la repunerea în funcțiune și exploatarea acestor sisteme prin instalarea echipamentelor hidromecanice, construcția bazinelor de acumulare, reparația stațiilor de pompare etc., precum și elaborarea proiectelor privind reabilitarea SCI-urilor în gestiune.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, dl Vladimir Bolea a purtat discuții cu conducerea autorităților publice locale, managementul și membrii AUAI „Irig-Com”, „Agrobalta Talmaza”, agricultori din zonă etc. Subiectele abordate au cuprins, în mare parte, viziunile de reabilitare a sistemelor menționate, precum și intențiile agricultorilor în acest sens.
În context, dl Vladimir Bolea a menționat că „fără irigare, în condițiile schimbărilor climatice, este imposibil de practicat o agricultură durabilă și performantă. Fermierii trebuie să conștientizeze acest lucru și să fortifice comunicarea și cooperarea atât în procesul de procesul de producere agricolă, cât și pe dimensiunea irigării în cadrul AUAI-urilor”, a subliniat oficialul.
Dumnealui a mai accentuat că reabilitarea sistemelor de irigare reprezintă o prioritate pe agenda Guvernului și că în prezent se poartă discuții cu parteneri de dezvoltare ca Banca Mondială și Agenția Franceză de Dezvoltare pentru atragerea investițiilor în acest sens.
Dna Valentina Badrajan, directoare executivă a FDD Moldova, a afirmat că instituția va depune tot efortul necesar pentru replicarea experienței vaste privind reabilitarea sistemelor centralizate de irigare, ținând cont totodată și de lecțiile învățate. Astfel, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, care vor manifesta o viziune clară și vor da dovadă de un grad înalt de fezabilitate, ar putea fi considerate în mod prioritar pentru potențiale investiții de stat în reabilitarea sistemelor de irigare.
Agricultorii prezenți la discuții s-au arătat extrem de interesați de reabilitarea sistemelor centralizate de irigare din zonă, care le-ar permite pe viitor să crească și mai multe culturi cu valoare adăugată, să eficientizeze costurile de producție, devenind totodată mai competitivi, atât pe piața locală, cât și cea internațională.