Din cauza lipsei umidității în sol, fermierii încep irigarea mai devreme în acest an

În perioada 10-20 martie, mai multe Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) au dat start procesului de irigare a terenurilor agricole. Din cauza precipitațiilor scăzute din acest an, mai mulți reprezentanți AUAI afirmă că în acest sezon irigarea a început mult mai devreme, dar și cererea pentru irigare din partea fermierilor este în creștere.

AUAI Coșnița, care gestionează sistemul centralizat de irigare reabilitat Coșnița, a început irigarea pe 10 martie în acest sezon, în special pentru culturile de toamnă: ceapa și căpșune. Directorul asociației, Nicolae Russu afirmă că, la moment, asociația are contracte cu 47 de utilizatori și planifică să irige în acest an o suprafață de circa 970 ha. Din acestea, deja au fost irigate 5 ha de căpșuni și 13 ha de ceapă.

Și AUAI Agroacvila din Roșcani, raionul Anenii-Noi a dat start sezonului de irigare mai devreme în acest an din cauza lipsei de umiditate în sol. În această săptămână, a fost inițiat procesul de irigare preponderent pe suprafețele cu legume: ceapă, cartofi, mazăre, cât și cerealiere.  

Președintele asociației Agroacvila, care gestionează sistemul centralizat de irigare Roșcani, Gheorghe Sîrbu a menționat că și la Roșcani lipsa umidității în sol a cauzat o creștere în cererea pentru irigare din partea producătorilor agricoli. „Deja de două săptămânii fermierii își pregătesc pământurile pentru irigare, iar în materie de planificare, în 2020, asosciația planifică să distribuie 550 mii m3 de apă pentru irigare membrilor asociației”, notează dl Sîrbu.

Vedeți mai jos o galerie de poze cu terenurile care deja sunt irigare în localitățile Coșnița și Roșcani.

 

Citește

Fructele autohtone vor concura cu cele de pe piețele europene dacă în Moldova vor exista tehnologii de păstrare și prelucrare
Membră a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova-Fruct”, întreprinderea face parte din lista companiilor aprobate pentru exportul fructelor pe piața din Rusia.
Scad ratele dobînzilor la creditele Compact
Din luna mai curent, au scăzut ratele anuale ale dobînzii la creditele acordate de băncile participante în cadrul Programului Compact.
1 USD din creditele Compact generează circa 1,74 USD investiții totale în infrastructura poste-recoltare din Republica Moldova
Pînă la finele lunii mai 2012, prin Programul Compact au fost acordate 11 credite în valoare totală de 2,94 milioane echivalent în USD pentru construcția și utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor și legumelor în stare proaspătă, precum și pentru alte investiții în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova.